1940-1945 Oorlog en Meijel

1940-1945 Oorlog en Meijel

Meijel in de Tweede Wereldoorlog

Vanaf 1938 waren zo'n 1.000 Nederlandse soldaten ingekwartierd in Meijel, de voormobilisatie, ter versterking van de grens. In diezelfde tijd werd ook de Peel-Raamstelling aangelegd, de verdedigingslinie van Weert tot Grave met kazematten, prikkeldraadversperringen en grondstukken die onder water konden worden gezet. Op 10 mei 1940 konden al die maatregelen niet verhinderen dat Duitse soldaten gemakkelijk Meijel en omgeving innamen. De oorlog was begonnen.

Het dagelijkse leven ging in het peeldorp 'gewoon' door, met onderduikers, neergeschoten piloten, meegenomen kerkklokken, in brand gezette boerderijen, angst en voorzichtigheid. Op 25 september 1944, toen de Geallieerden al bijna vier maanden met hun bevrijdingstocht bezig waren kreeg Meijel te maken met de grootste klap. Om 8.43 u. bliezen de Duitsers de prachtige Meijelse kerk op en verwoestten daarmee heel het centrum.

De ergste maanden moesten toen echter nog komen. Tussen 27 oktober en 17 november drongen de Duitsers en de Geallieerden elkaar met groot materieel en zeer veel verliezen terug, heen en weer door Meijel. De Slag om Meijel: op bevrijdingsdag 17 november 1944 bleef van het dorp slechts één grote chaos over.

'The Battle of Meijel'. Meijel in de Tweede Wereldoorlog 
In woord en beeld de oorlog in Meijel, vluchten, doden, razzia, verwoestingen.

In vrijheid herdenken
We herdenken niet alleen de Meijelsen die slachtoffer werden van de oorlog. Want nu is er vrijheid die verplichtingen schept. Jaarlijks wordt dat heel goed duidelijk bij de herdenking op 4 mei. Daarbij wordt bij het Oorlogs-vredes-monument aandacht besteed aan de vrijheid in Meijel, in Nederland en wereldwijd en aan de slachtoffers van oorlogen.

B17 Minnie the Mermaid, crash van een bommenwerper
Op 29 november 1944 maakte het Engelse vliegtuig B17 een bombervlucht naar Duitsland. Die vlucht eindigde in Meijel.

Monument Geallieerde Soldaten
Op 24 oktober 2009 werd op het Raadhuisplein in Meijel een monument onthuld voor de geallieerde soldaten, die in grotere aantallen dan vele jaren werd gedacht, gevochten hebben voor de bevrijding van Meijel

 

 

Medelo Facebook