Museum Truijenhof

Museum Truijenhof

Ons Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof vindt u op
Tomveld 2, 5768 CP Meijel.

Openingstijden 
Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof is in 2024 in november en december open, dit i.v.m. expositie "Meijel 80 jaar bevrijd' en een geheel nieuwe expositie over de Meijelse Indie-strijders. De entree bedraagt € 3. Kinderen onder de twaalf mogen gratis naar binnen. Deze tijden kunnen overigens incidenteel worden aangepast.
Het hele jaar is het mogelijk om na afspraak de expositie te bezichtigen, indien gewenst met rondleiding; kosten 4 euro per persoon met een minimum van 30 euro.
Ook kan men reserveren voor een dorpsrondleiding; kosten: 4 euro per persoon met een minimum van 30 euro. De maximale groepsgrootte is steeds 20 personen.
Voor rondleidingen kunt u contact opnemen met dhr. Rob Peeters, via tel. 06-53788875 of via info@medelo.nl

Schatkamer
In het centrum van de Truijenhof bevindt zich aan de rechterzijde de vaste tentoonstelling van Medelo over geschiedenis en cultuur van Meijel en de Peel.  

De expositie omvat:

 • een Jan van der Heijden-brandspuit uit 1852,
 • een grote streekkaart en kaarten van Meijel en regio,
 • veel foto’s van het oude Meijel,
 • tastbare herinneringen van Jan Truijen,
 • reconstructies van de ontwikkeling van de Peel en originele turfgereedschappen,
 • archeologische vondsten en religiosa,
  voorwerpen uit het gemeentehuis van de voormalige gemeente Meijel,
 • inrichting van een vroegere kamer - keuken,
 • gereedschappen uit landbouw, ambachten en winkel,
 • en natuurlijk uitgebreide informatie over de hevige oorlog in Meijel.

Speciale aandacht is er voor de op 15 juni 1910 door de Meijelse turfsteker Gebbel Smolenaars gevonden gouden peelhelm van een Romeinse officier.

Verder is er een documentatiehoek met video’s over Meijel. Ook heeft u de mogelijkheid om in boeken en naslagwerken te neuzen naar de Meijelse geschiedenis en naar voorouders. Bijvoorbeeld in registers met dopen, huwelijken, begrafenissen, geboorten en overlijdens 1608-1950. Veel gegevens uit deze bronnen kunt u ook via deze website raadplegen, bijvoorbeeld bij archiefbronnen en genealogiebronnen.

Geschiedenis 
Met de bouw van de Truijenhof, een educatief centrum, werd een lang gekoesterde wens van heemkundevereniging Medelo werkelijkheid. Dankzij veel eigen inzet en sponsoring door gemeente Meijel en particulieren kon Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof worden gebouwd. Op 3 juni 1995 werd het centrum geopend.  

Nadat de vereniging jarenlang een gebrek had gehad aan ruimte voor opslag van oude materialen, voor expositie en vergadering, werd aan het Tomveld een forse ruimte gerealiseerd. Naast Medelo vindt ook de I.V.N. afdeling Meijel hier onderdak.

Uiterlijk en naam
De vorm van het centrum gaat terug op een eeuwenoude schuur van de Armenhof op de Heihorst, die in 1993 werd afgebroken en aldus voortleeft.

De naam Truijenhof is afgeleid van de Meijelse ‘boerenkoning’ Jan Truijen (1838-1919), burgemeester van Meijel (1895-1913), voorvechter van de ‘coöperatieve gedachte’ bij landbouwers, tuinders en arbeiders, medeoprichter van de Boerenleenbank (RABO), lid van Provinciale Staten van Limburg en van de Tweede Kamer.

Medelo Facebook