Fraaie schenking voor Medelo: portret van ‘boerenkoning’ Jan Truijen.

Fraaie schenking voor Medelo: portret van ‘boerenkoning’ Jan Truijen.

Op dinsdag 24 maart wordt heemkundevereniging Medelo eigenaar van een fraai portret van Jan Truijen. Zonder overdrijving kan worden gesteld dat Truijen de meest invloedrijke persoon is geweest uit de Meijelse geschiedenis. Vlak voor 1900 stond hij landelijk aan de wieg van coöperaties zoals de Boerenleenbank en allerlei andere boerenkoepels. Om die reden verwierf hij de bijnaam van ‘boerenkoning’. Ook was Truijen lid van de Tweede Kamer en Provinciale Staten, burgemeester van Meijel tussen 1895 en 1913, eigenaar van enkele boerderijen en schrijver van een groot aantal artikelen in kranten en tijdschriften. In Meijel herinneren niet alleen zijn grote villa aan de Kerkstraat aan de ‘boerenkoning’, maar ook een straat en natuurlijk educatief centrum Truijenhof, dat onder meer zijn statige Tweede Kamer-tenue met steek bezit.

Uit familiebezit van de in Noorwegen wonende achterkleinzoon Pieter Truijen krijgt Medelo nu een nieuw en belangrijk object geschonken, namelijk een rond 1917 geschilderd portret van Jan Truijen (zie bijgevoegde foto). De familie vond dat het schilderij terug moest naar de regio van herkomst. Het schilderij toont ons een wat streng kijkende Jan Truijen, duidelijk op leeftijd. Maker is de Brabantse kunstenaar Jan Kruysen, die tussen 1917 en 1920 veel in Meijel verbleef en daar diverse andere sporen van zijn artistieke kunnen heeft achtergelaten.
De presentatie vindt plaats in (hoe kan het anders!) Truijenhof. Na korte toelichtingen bij het historische belang van Jan Truijen (Herman Crompvoets) en de kunsthistorische waarde van schilderij en maker (Jos Pouls), vindt de plechtige overdracht van het doek plaats aan het bestuur van Medelo.

Iedereen die interesse heeft om hierbij aanwezig te zijn, is uitgenodigd.
Start: 11.00 uur, einde rond 12.30 uur.

LET OP: mogelijk gooit het Corona-virus roet in het eten en kan de presentatie niet doorgaan. Raadpleeg daarvoor deze site!

 

 


« terug naar nieuws
Medelo Facebook