Grote opknapbeurt rotonde Randweg Meijel

Grote opknapbeurt rotonde Randweg Meijel

De rotonde aan de randweg met het kunstwerk Turfkar met paard was aan een grote opknapbeurt toe. Door een goede samenwerking tussen de provincie Limburg, het Dorpsoverleg Meijel, Van der Asdonk Hoveniers en Heemkundevereniging Medelo werd het mogelijk het ontwerp, gebaseerd op een beroemde kaart van Meijel uit 1592, te behouden. Op die kaart is Meijel een kruispunt in de Peel, iets dat alle vier partijen graag willen benadrukken. De turfkar symboliseert het belang van de Peel en de turfwinning voor eigen gerief voor de Meijelnaren.

De officiële naam voor de rotonde is de remise. Op de plek van de rotonde heeft tot 1944 de tramremise gestaan. Op 1 augustus 1919 was de tramlijn van Roermond naar Meijel gereed. In 1921 werd die lijn doorgetrokken naar Deurne. Op de Meijelse Kneensjberg werd een tramstation gebouwd en dichtbij de stierenstal bouwde men nabij de huidige kruising Jan Truijenstraat, Simonshoek en Randweg een tramremise. In die remise zouden alle trams van de lijnen Roermond - Deurne en van Venlo - Nederweert onderhouden worden. De rooskleurige toekomstbeelden bleven echter dromen, want de lijnen werden nooit rendabel, deels zelfs niet aangelegd. In 1933 was de tijd van de tram door Meijel voorbij. Er bleef echter een groot gebouw staan.

De provincie neemt het grootste gedeelte van de kosten van de opknapbeurt voor haar rekening, Van der Asdonk Hoveniers verstrekt een forse korting en een gedeelte komt voor rekening van het Dorpsoverleg Meijel.

Een goed onderhoud is geborgd dankzij de samenwerking tussen Heemkundevereniging Medelo en Johan van Asdonk. Van der Asdonk Hoveniers sponsort Heemkunde vereniging Medelo jaarlijks met een mooi bedrag. Medelo levert als tegenprestatie 6 tot 8 werkmiddagen en verricht op deze middagen het periodiek onderhoud.

Op woensdag 2 en donderdag 3 oktober gingen vrijwilligers van Medelo en het Dorpsoverleg samen met de medewerkers van Van der Asdonk Hoveniers aan de slag. Het eerste resultaat van de samenwerking mag gezien worden (zie bijgevoegde foto’s).

 


« terug naar nieuws
Medelo Facebook