Een onverwachte ontdekkingsreis vanwege de kaart 'Meijel 1597'

Een onverwachte ontdekkingsreis vanwege de kaart 'Meijel 1597'

De tweede lezing over oude kaarten wordt op donderdag 14 november in streekmuseum ’t Land van Peel & Maas, Aan de Koeberg 3 te Helden verzorgd door Henk Willems, aanvang 20.00 u..

‘Een panoramische kaart’, ‘een van de mooiste kaarten van Nederland’, zo wordt de kaart gekarakteriseerd die bekend is als 'Meijel 1597.
Die kaart werd rond 1600 door tegenpartijen in grensprocessen gezien als ‘gemaakt op de ogenschijn’ -het origineel werd zelfs verscheurd- en nu ziet men er zonder studie ook niet meer in dan een kleurige tekening van het dorp Meijel in de Peel.
Toch biedt die kaart, berustend in het kaartenbestand van het Regionaal Historisch Centrum Limburg, veel en veel meer.

Henk Willems wil ons duidelijk maken, welke gewone en bijzondere redenen Herman-Diederik van Millendonk, heer van Ghoor en Meijel, in 1590 had om de kaart te laten maken en welke stappen hij daartoe ondernomen heeft met hulp van de proost van Keizerbosch en de pastoor en schepenen van Neer. Maar hij zal ook laten zien, dat met de eenvoudige landmeetkunde van die tijd de gegevens voor een zeer nauwkeurige kaart aanwezig zijn. Niet alleen de huidige grenzen van Meijel worden zichtbaar maar ook de redenen voor correcties in latere eeuwen.
Dat de wat gulzige en woeste Herman-Diederik zijn afkeer van sommige omliggende dorpen liet zien kon niet verhinderen dat de kaart beschouwd kan worden als een luchtfoto van Meijel met veel details. Meijel, een bijzonder dorp in de Peel, vol turf en dorpsoorlogen met Helden-Kessel, maar ook de noorderbuur van Horn, een begerenswaardig graafschap na 1568 zonder graaf.

Deze lezing wordt verzorgd door Henk Willems (* 1938) uit Meijel. Hij is oud-leraar Nederlands, secretaris van heemkundevereniging "Medelo", oud-wethouder en ereburger van Meijel. In 2010 ontving hij de Cultuurprijs van de gemeente Peel en Maas voor zijn vele verdiensten op het gebied van cultuur en regiogeschiedenis. Vooral Meijel heeft zijn belangstelling, maar steeds meer wil hij de geschiedenis van de fusiegemeente Peel en Maas in samenhang brengen. Over de kaart van 1597 kan hij ons veel bijzonderheden vertellen.
Ton  


« terug naar nieuws
Medelo Facebook