De ondergrond en het landschap van Peel en Maas: van subtropische zee tot ontgonnen wildernis

De ondergrond en het landschap van Peel en Maas: van subtropische zee tot ontgonnen wildernis Welkom in Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof van heemkundevereniging Medelo te Meijel op woensdag 16 januari 2013.

Na een gratis entree neemt Henk Weerts ons vanaf 20.00 u. in zijn lezing mee door het holoceen, een verbazingwekkende maar goed gedocumenteerde en geïllustreerde reis door ruim tienduizend jaar. Op zoek naar veranderingen in de ondergrond en in het landschap in Nederland, natuurlijk speciaal in Peel en Maas en de regio.

Dr. Henk Weerts werd in Meijel geboren en werkt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als senior onderzoeker Fysische Geografie en Paleografie. Hij verzorgde grote delen van 'Atlas van Nederland in het Holoceen' en van de 'Bosatlas van de geschiedenis van Nederland'.

Wie de Atlas van Nederland in het Holoceen doorwandelt wordt getroffen door de zeer verhelderende kaarten en de duidelijke beschrijvingen. De atlas verscheen in 2011 en beleefde in 2012 al zijn zesde druk.

Je ziet als het ware het landschap en de ondergrond veranderen door natuurlijke oorzaken als opwarming van het klimaat, stijging van het water en enorme veengroei, maar ook door menselijk handelen bij het opwerpen van terpen, veenontginningen, landbouw, droogleggingen, bouw van nederzettingen, kanalisering, enz. Waarom voerden de Maas en de Rijn hun zand en grind niet meer af in de zee, waarom waren er zo’n verschillende soorten veen, waarom zonken hele woonplaatsen weg, er zijn zoveel vragen waarop door een nieuwe manier van bestuderen antwoorden gegeven kunnen worden.

Het landschap werd geleidelijk aan steeds meer door menselijk handelen herschapen. Maar hoe ingrijpend de mens ook bezig is geweest, er is nog veel dat duidelijk maakt hoe we in de ontwikkeling van het holoceen leven, in een ontgonnen wildernis met een door mensen geschapen natuur.

Kaarten en foto’s geven daarvan een duidelijk beeld, ook voor Meijel, Peel en Maas en de regio daaromheen.
De zoektocht van Henk Weerts zal voor de toehoorders nieuwe elementen toevoegen aan de beleving wanneer ze fietsend of wandelend door ons landschap gaan.


« terug naar nieuws
Medelo Facebook