Invasie op 4 oktober een groot succes. Iedereen, bedankt!

Invasie op 4 oktober een groot succes. Iedereen, bedankt!

Het werd een geweldige happening op 4 oktober in Meijel. Een invasie van bevrijdende tanks, motoren, legervoertuigen en manschappen. Een stuk levende geschiedenis met 35 authentieke voertuigen en 100 ‘soldaten’ met historische uniformen en wapens, komend uit Nederland, Engeland, Amerika, Tsjechië en België. De ´7th on the move´ schiep echt het beeld van de bevrijding van Meijel in oktober-november 1944. Zelfs de Duitse generaal speelde mee en tekende de overgave op de plaats waar de Kathedraal van de Peel werd opgeblazen.

Op 24 oktober attendeerden de leden van heemkundevereniging Medelo het bestuur erop dat alle mensen die deze happening tot een succes maakten, nog geen dankjewel hadden gehoord. Daarom, bij deze!

De leerlingen van de groepen acht van Brede School Den Doelhof zwaaiden met vlaggetjes, zoals de koningin het zich nauwelijks kan wensen. De mensen verdrongen zich langs de wegkanten tot bijna in de voertuigen. Een historische ordonnans loodste zijn divisie naar het Raadhuisplein, het verkeer stropte zich op in Kerkstraat - Heldensedijk, in Jan Truijenstraat en Schoolstraat, personenauto’s en bussen tussen de legervoertuigen. Er was duidelijk niet gerekend op zoveel toeschouwers en auto’s. Toch kwam de politie niet verder dan de Heldenseburg, waardoor het verkeer af en toe een beetje vastliep. Maar geen gemopper, wel veel lachende gezichten alsof men deelnemer van een feest was geworden. Zeker met het goede weer en de fantastische medewerking van iedereen!

Op het Raadhuisplein stelden de soldaten zich op in keurige rijen om te luisteren naar toespraken en prachtige muziek van Heldens Koperensemble. De gemeente Peel en Maas zorgde voor drie vlaggen en de aanwezigheid van wethouder Janssen. Na 21 indrukwekkende saluutschoten werd ook nog een krans gelegd bij het monument voor het voormalige gemeentehuis. Voor wie de invasie en de kranslegging nog eens wil zien, neem een kijkje op de website van Mart Gommans www.magovideo.nl.

De mensen wandelden pratend en kijkend rond, bezochten massaal het Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof waar Sil Verschaeren voor een collage van oorlogsfoto’s had gezorgd. Na de ‘static show’ trokken de soldaten zich terug naar hun kampement in de Vieruitersten, misschien nog wel primitiever dan zoiets in 1944 was. In de avonduren volgde, wat later dan vermeld, een goed bezochte en leerzame uiteenzetting over de oorlog in Noord-Limburg door Niek Hendrix.

Wat laat misschien, maar voor het laten slagen van deze levende herinnering: dank u wel, mensen! 


« terug naar nieuws
Medelo Facebook